keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Paluu perusasioihin - piirtämistä, maalaamista ja kuvanveistoa...KU10 ja KU7

Kymppikurssi alkoi 23 opiskelijan voimin. Kurssilla paneudutaan aluksi piirtämisen perusasioihin;
havaintojen tekemiseen, piirtimen kaikkiin mahdollisuuksiin ja realistiseen kuvaamiseen. Vaikka taidefilosofiassa voidaan realismin määritelmää kyseenalaistaa, ensimmäisessä lyijykynätehtävässä pyrimme arkirealistisesti mahdollisimman tarkkaan esineen piirtämiseen paperille. Päämääränä on muodon, mittakaavan, pintamateriaalien, kiiltojen ja erilaisten varjojen tarkka kuvaaminen. Se ei olekaan helppoa, kun tottumus vetää koko ajan muuhun - ehkä helpompaan - suuntaan: luotanko silmiini ja käteeni? Aluksi tehtävä harmaa-asteikko auttaa löytämään pehmeästä 9B-lyijäristä sen lähes mustimman tehon ja kovien lyijykynien haalea ideakin avautuu vähitellen.
Alkutehtävät:
1. Piirrä ruudukko, jossa on ruutuja yhtä monta kuin erilaisia lyijykynävahvuuksia asteikolla 9H-9B luokasta löydät. Väritä jokainen ruutu omalla vahvuudellaan tummasta vaaleaan eri tavoin painoa keventäen.
2. Etsi luokasta esine, jossa on metallia. Näitä löytyy runsaasti työpajan puolelta; sakset, veitsi, vasara, pihdit, saha, kaikenlaiset kuvanveistotyökalut...Piirrä A3-paperille (120g piirustuspaperi) esine suurennettuun kokoon mittasuhteet säilyttäen. Valitse mittakaava esineen koon mukaan; kynänteroitin 1/5 ja vasara 1/1. Eri vahvuisia lyikyniä hyödyntäen luo piirrokseesi mahdollisimman tarkka vaikutelma esineestä sen materiaalin tuntua myöten. Kovalla kynällä aloittaessasi piirroksen mittasuhteiden korjaus on helpompaa kuin pehmeällä, jonka pyyhkiminen on työlästä. Keskiharmaa lähtökohtana hae kaikki lähes mustatkin kohdat piirrokseesi. Vaaleimmat kohdat jätä paperinvalkoiseksi. Kokeile viivoittimen ja pyyhekumin käyttöä metalliesineen viivasuorien kiiltokohtien luomiseen. Miten heittovarjo muodostuu? Minkä muotoinen ja miten harmaa se on?

Seuraavalla kerralla askartelimme piirustusikkunan. Ikkuna on näppärä apuväline sommittelun ja piirroksen hahmottamiseksi oikein paperille. Ikkunan avulla piirtäminen muistuttaa ruuduttamisen avulla suurentamista, mutta mallina on valmiin kuvan sijasta oikea maisema tai malli. Ikkuna liittyy myös piirtämisen historiaan. Renessanssista lähtien piirtäjät kokeilivat mitä erilaisimpia apuvälineitä. Näistä eräs tunnetuimpia oli "Albertin ikkuna" italialaisen Leon Battista Albertin mukaan. Muun muassa Peter Greenawayn elokuvassa "Piirtäjän sopimus" näet laitteen käytön periaatteen. Näitä matriisiin, piirustusruudukkoon perustuvia laitteita kehiteltiin lähinnä perspektiivipiirtämisen ja teknisesti vaikean lyhennyksen toteuttamiseen.





Kuvanveisto ja keramiikka - kurssille osallistujia oli liki kolmekymmentä. Ensimmäiseksi muovailtiin savesta nyrkinkokoinen astia. Käsillä vaivaaminen, sormilla muovaaminen sekä painelemalla muovailu toi jokaiselle saven materiaalina mahdollisimman lähelle. Päämääränä oli myös selventää ehkä hiukan hämärää plastisuuden käsitettä. Perustyöskentelytavat tulivat samalla tutuiksi; työskentelyvälineiden käyttö ja niiden hoito, pöytien ja vaatteiden suojaaminen, ylimääräisen saven keräily ja muu. Laattatekniikalla jatketaan seuraavalla viikolla ja myöhemmin siirrytään savesta kipsiin ja paperimassaan.








Työskentelyohjeita, klikkaa isommaksi:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti